Wykrywanie białek – reakcja ksantoproteinowa
Reakcją pozwalającą na wykrycie białka zawierającego w swojej cząsteczce pierścienie aromatyczne jest reakcja ksantoproteinowa.
Polega ona na dodaniu do próbki białka niewielkiej ilości stężonego kwasu azotowego(V) HNO3. Białko w miejscu zetknięcia się z kwasem przybiera barwę żółtą (gr. ksanthos – żółty).
Pod wpływem stężonego roztworu kwasu azotowego(V) zachodzi reakcja nitrowania pierścieni aromatycznych w resztach aminokwasów białkowych. Związki chemiczne, które powstają podczas tej reakcji mają barwę żółtą. Możliwe jest zwiększenie intensywności barwy poprzez dodatek roztworu wodorotlenku sodu NaOH lub roztworu amoniaku NH3(aq). Następuje wówczas zmiana barwy z żółtej na pomarańczową.
Reakcję ksantoproteinową można wykorzystać m.in. do wykrywania białek w próbkach takich jak:
- białko jaja kurzego,
- mleko,
- biały ser,
- ptasie pióro,
- jedwab,
- wełna.